Pokličite nas na 031 345 095
Podgorska cesta 2, 2380 Slovenj Gradec

Popestritev počitniških dni

Lutkovne dogodivščine za pestre počitnice

V okviru projekta »Lutke iz Slokvine počitniške delavnice«, ki je bil sofinanciran s strani Mestne občine Slovenj Gradec, smo v mesecu juliju in avgustu 2020 izvedli 5 brezplačnih lutkovnih delavnic za predšolske in šolske otroke. Poudarek delavnic je bil na ohranjanju kulturne dediščine ter na ponovni uporabi materiala, ki ga vsakodnevno uporabljamo in ga imamo doma.

Otroci so pod strokovnim vodstvom profesorice likovne umetnosti ustvarjali iz odpadnega materiala (kartona, škatel, papirja, nogavic, blaga, lesenih palic…), z namenom ozaveščanja o tem, da je le-ta lahko odlično sredstvo za igro, zabavo, ustvarjanje in učenje. S tem so spoznavali tudi pomen varovanja okolja skozi lutko, si pridobili pravilen odnos do odpadnega materiala in ločevanja odpadkov. Ves odpaden material, ki se na delavnicah ni uporabil za igro in ustvarjanje, so otroci pospravili v  vrečke in odvrgli v ustrezne zabojnike.

Namen delavnic torej ni bil le sprostitev in vzpodbujanja domišljije (ter skupinskega dela), ampak tudi učenje o odgovornem ravnanju z odpadki, seveda skozi igro in zabavo. Na vseh delavnicah se je tako zabavalo in urilo svojo domišljijo 50 otrok, na zadnji delavnici pa je vsak za spomin prejel tudi pohvalo in simbolično darilo.  Vse nastale lutke in gledališča so lahko otroci odnesli s seboj domov.

Otroci so bili nad delavnicami navdušeni ter z žarom v očeh obljubili, da se ob priliki zopet vrnejo. Izpod njihovih malih prstkov so nastali čudoviti izdelki, ki so presegli vsa naša pričakovanja in nam dali potrditev, da so bile naše delavnice resnična in potrebna popestritev počitniških dni.