Pokličite nas na 031 345 095
Podgorska cesta 2, 2380 Slovenj Gradec

Z naprednimi digitalnimi tehnologijami do kakovostne hrane

Z naprednimi digitalnimi tehnologijami do kakovostne hrane

 

 

POVEZAVE

  1. SKUPNA KMETIJSKA POLITIKA
  2. PROGRAM RAZVOJA PODEŽELJA 2014-2020 DO 2022
  3. MINISTRSTVO ZA KMETIJSTVO, GOZDARSTVO IN PREHRANO
  4. EVROPSKA KOMISIJA

 


Naslov projekta: Z naprednimi digitalnimi tehnologijami do kakovostne hrane

Akronim projekta: FRESH@FOOD

Podukrep:16.2


→ Predstavitev projekta:

Odpadna hrana je danes eden največjih globalnih izzivov, ki ustvarja velik pritisk na naravne vire in okolje. Pridelava in predelava živil izrablja dragocene vire, kot so tla, voda, energija in goriva. Povezana je tudi z izpusti toplogrednih plinov. Poleg vpliva na okolje ima odpadna hrana tudi finančne in etične posledice. Hrana se zavrže na vseh stopnjah prehranske verige: pri pridelovalcih na kmetijah, pri transportu, v obdelavi, proizvodnji in skladiščenju, v trgovinah, restavracijah, javnem sektorju in v gospodinjstvih.

V okviru EIP projekta bomo razvijali in uvajali napredne rešitve, ki bodo imele učinek na zmanjšanje izgub in količin zavržene hrane pri pridelovalcih na kmetijah. Natančneje bomo razvijali in uvajali rešitve za podaljšanje obstojnosti in svežine sadja ter zelenjave brez uporabe kemičnih sredstev, s tem bomo zmanjšali porabo fungicidov v kmetijstvu in posledično zmanjšali negativen vpliv kmetijstva na okolje in zdravje ljudi. Poleg razvoja novih rešitev bomo izvajali praktične preizkuse na kmetijskih gospodarstvih, opravljali prenos znanja v prakso ter razširjali rezultate projekta.

→ Člani partnerstva:

  • SLOKVA, zavod za razvoj neizkoriščenih potencialov, so. p. (vodilni partner)
  • Interkorn semenarstvo in obnovljivi viri d. o. o. (https://www.interkorn.si/)
  • OKOLJSKO RAZISKOVALNI ZAVOD (https://www.orz.si)
  • INŠTITUT ZA HMELJARSTVO IN PIVOVARSTVO SLOVENIJE (http://www.ihps.si/
  • Kmetija Radej
  • Kmetija Brili
  • Polavon, Polonca Rahmanović s. p.
  • Šolski center Šentjur
  • Kmetija Čevnik
  • Kmetija Klančnik
  • Pribinovina proizvodno in storitveno podjetje d. o. o. (https://www.pribinovina.si/)

 

 

 

 

 

 

 

Trajanje projekta:  od 12.5.2023 do 11.5.2025

Celotna vrednost projekta: 400.790,10 eur

Sofinancirana vrednost: 240.000,00 eur
Podukrep: 16.2

Financerji projekta:  Program razvoja podeželja 2014 – 2020 (80 % Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, 20 % Republika Slovenija), lastni vložek partnerjev.


 

Tiskano gradivo

Pametno skladiščenje za svež pridelek:
Digitalna komora in dobre prakse za podaljševanje obstojnosti na kmetiji

SESTANKI PROJEKTNIH PARTNERJEV

1. SESTANEK PROJEKTNIH PARTNERJEV

Slovenj Gradec, 19. 06. 2023

Zavod SLOKVA, so. p. od maja 2023 vodi projekt Z naprednimi digitalnimi tehnologijami do kakovostne hrane (FRESH@FOOD)
Skupaj s konzorcijskimi partnerji bomo razvijali in uvajali napredne rešitve, ki bodo imele učinek na zmanjšanje izgub in količin zavržene hrane pri pridelovalcih na kmetijah.
Danes se je na sedežu Zavoda SLOKVA, so. p. odvijal kick off sestanek celotnega konzorcija.


 

 

1PRVI ENOSTAVNI PRAKTIČNI PREIZKUSI

September 2023

→V okviru izvajanja EIP projekta Z naprednimi digitalnimi tehnologijami do kakovostne hrane  potekajo prvi enostavni praktični preizkusi.

V 1. fazi bomo preizkusili obstojnost živil s preprostimi tehničnimi rešitvami.

Navodila za izvajanje preprostih tehnik podaljševanja obstojnosti in svežine pridelkov: Preproste tehnike – navodila

Obrazec za beleženje: Obrazec za beleženje


  1. Kmetija Klančnik

Maline

→Praktični preizkus podaljševanja obstojnosti malin je pokazal, da preprosta tehnična rešitev z metodo vakumiranja opazno podaljša obstojnost in svežino malin v hladilnici.

Od vseh preizkušenih metod shranjevanja je delni vakum najbolj obetaven za podaljševanje obstojnosti in svežine malin. Shranjevanje v foliji, še posebej brez odprtin je manj učinkovito in celo potencialno pospešuje razvoj bolezni. Kontrolna skupina, brez posebnih pogojev, pričakovano kaže hitrejši razvoj bolezni po nekaj dneh.

Buče

Ugotovitve:

  • Kontrolna skupina je imela najboljši rezultat v smislu upočasnitve pojava gnilobe.
  • Delni vakuum + sobna temperatura se je izkazal za najmanj učinkovitega, saj je buča hitro propadla.
  • Delni vakuum + hladilnica je pokazal nekoliko boljše rezultate kot sobna temperatura, vendar slabše kot kontrolna skupina.

2. Kmetija Čevnik

Kutina

 Najprej je gniloba zajela sadeže s perforacijo, nato tiste v popolnoma zaprtih posodah in nazadnje še tiste brez zaščite.

Takšne rezultate je bilo hipotetično pričakovati, saj kutine običajno shranjujemo prosto – kot rinfuzno – brez dodatne zaščite, v kontroliranih pogojih, brez medsebojnega stika med sadeži (razporejene na večjih pladnjih). Takšen način shranjevanja se je tudi v preteklosti in iz izkušenj izkazal na najboljšega za ohranjanje najbolj optimalne trajnosti sadežev.


3. Kmetija Brili

Jabolka

Analiza

  1. Kontrolni vzorec: število zdravih plodov se je skozi čas postopno zmanjševalo, kar je pričakovano zaradi naravnega procesa kvarjenja. Ta vzorec ohranja največje število zdravih plodov skozi celotno obdobje.
  2. Vzorec v foliji: začetno število zdravih plodov je bilo enako kot pri kontrolnem vzorcu, vendar se je kasneje pojavila višja stopnja kvarjenja, verjetno zaradi pomanjkanja zraka.
  3. Vzorec v foliji z odprtinami: ta vzorec je pokazal najslabše rezultate, saj je število zdravih plodov najnižje.

Iz analize podatkov je razvidno, da kontrolni vzorec ohranja največje število zdravih plodov skozi celotno obdobje. To je v nasprotju s pričakovanji, saj smo domnevali, da bo uporaba folije z odprtinami zagotovila boljše rezultate zaradi omejenega dotoka zraka.

Možni razlogi za takšne rezultate so:

– Prekomerno kopičenje vlage v vzorcih z ovito folijo, kar je pospešilo kvarjenje.

– Miši so v večini primerov jedle gnila jabolka, kar je vplivalo na skupno število zdravih plodov pri vzorcih z ovito folijo.

Zaključek

Na podlagi izvedenega preizkusa lahko zaključimo, da kontrolni vzorec najbolj učinkovito ohranja svežino pridelkov v primerjavi z uporabo folije. Ugotovili smo tudi, da miši preferirajo gnila jabolka, kar je vplivalo na rezultate pri vzorcih z ovito folijo.


4. Pribinovina d. o. o.

Pastinak, korenje, rdeča pesa

Pri vseh pridelkih se je v prvem primeru (vzorec št. 1) gobavost pričela pojavljati po 14ih dneh vzorčenja. Po mesecu in pol so pridelki postali izjemno gobavi. Pri vzorcu št. 2 in 3 se gobavost tudi po več mesecih spremljanja še ni pojavila. Po petih mesecih spremljanja se je pri rdeči pesi pri vzorcu št. 3 pojavila plesen.


→V nadaljevanju bomo preizkus še ponavljali, da bomo preverili ponovljivost rezultatov.


REZULTATI 

Marec 2024

Z navdušenjem predstavljamo rezultate praktičnega preizkusa na kulturi kaki v okviru projekta Fresh@food!
Ugotovili smo, kako ključen je dostop do zraka za ohranjanje svežine in kakovosti kakijev. Kakiji brez dovoda zraka so hitreje propadali oz. dozorevali kot tisti, ki so bili ustrezno prezračeni. Delni dovod zraka pa je pokazal, da lahko upočasni proces zorenja in tako podaljša svežino vaših pridelkov.

Demonstracijska delavnica 

Datum izvedbe: 2. 4. 2025
Lokacija: Kmetija Brili (član partnerstva)
Udeleženci: Predstavnik enega kmetijskega gospodarstva, ki ni član partnerstva

Na kmetiji Brili smo 2. aprila 2025 izvedli demonstracijsko delavnico, namenjeno predstavitvi praktičnih rezultatov uporabe naprednih tehničnih rešitev za podaljševanje obstojnosti sadja in zelenjave. Udeležencu smo prikazali enostavne ukrepe in metode, ki so bile testirane v okviru projekta, ter predstavili rezultate dosedanjih praktičnih preizkusov.


Demonstracijska delavnica 

Datum izvedbe: 7. 5. 2025
Lokacija: Kmetija Klančnik (član partnerstva)
Udeleženci: Predstavniki treh kmetijskih gospodarstev, ki niso člani partnerstva

V okviru projekta FRESH@FOOD smo dne 7. 5. 2025 izvedli demonstracijsko delavnico na kmetiji Klančnik. Dogodek je bil namenjen praktičnemu prikazu uporabe razvite napredne komore, ki je bila razvita v okviru projekta z namenom podaljševanja svežine in obstojnosti sadja ter zelenjave brez uporabe kemičnih sredstev.

  1. PREDAVANJE NA SEJMU AGRA

Vabljeni na PREDAVANJE, ki bo potekalo na sejmu AGRA, v Gornji Radgoni (učilnica pod kozolcem), v torek, 29. avgusta 2023 s pričetkom ob 11. uri.

Predavanje je namenjeno kmetovalcem, strokovnjakom s področja kmetijstva, raziskovalcem in drugim zainteresiranim posameznikom, ki jih zanimajo novi pristopi razvoja in testiranja tehnologij za podaljševanje svežine in obstojnosti sadja ter zelenjave brez uporabe kemičnih sredstev.

Vabilo 29.8.2023 FRESH@FOOD

 


2. PREDAVANJE ZAVODA SLOKVA, SO. P. ZA KMETIJSKA GOSPODARSTVA

26. 10. 2023

26. oktobra je Zavod Slokva, so. p. je v okviru projekta Z naprednimi digitalnimi tehnologijami do kakovostne hrane, izvedel predavanje za kmetijska gospodarstva z naslovom: Odpadna hrana kot eden največjih globalnih izzivov, ki ustvarja velik pritisk na naravne vire in okolje.


3. 38. TRADICIONALNI POSVET JAVNE SLUŽBE KMETIJSKEGA SVETOVANJA  – Evropsko partnerstvo za inovacije

Od 21. do 22. 11. je na Bledu potekal 38. Tradicionalni posvet Javne službe kmetijskega svetovanja (JSKS).

Zavod Slokva, SO. P. kot vodilni partner je dne 22. 11. 2023 v Festivalni dvorani na Bledu v okviru dogodka Evropskega partnerstva za inovacije – EIP, predstavljal projekt, katerega izvajamo od maja 2023.

Vabilo: JSKS posvet_2023


 

4.12.2024 – Zavod SLOKVA, so. p.


4.12.2024 – IHPS


Predstavitev pridobljenega projektnega znanja za najmanj pet strokovnjakov s področja kmetijstva

4.12.2024 – Zavod SLOKVA, so. p.


4.12.2024 – IHPS


4.12.2024 – Interkorn d. o. o.

Izvedba  predavanja s predstavitvijo pridobljenega znanja  na strokovnem dogodku upravičenca do podpore, ki je pravna oseba, registrirana za opravljanje raziskovalne in razvojne dejavnosti


Upravičenec do podpore, ki je kmetijsko gospodarstvo in pri katerem je bil izveden praktični preizkus, izvede demonstracijo pridobljenega znanja v okviru priprave in izvedbe praktičnega preizkusa za najmanj tri kmetijska gospodarstva, ki niso člani partnerstva


16.9.2024 – Pribinovina d. o. o.


15.11.2024 – Pribinovina d. o. o.


10.12.2024 – Pribinovina d. o. o.


Strokovna ekskurzija na kmetijsko gospodarstvo, ki je član partnerstva

4. 12. 2024 Šolski center Šentjur


  1. Srečanje 26. november 2024

Alenka Berložnik – SLOKVA, zavod za razvoj neizkoriščenih potencialov, so. p. (60 min)
● Uvod v usposabljanje: Predstavitev EIP projekta Z naprednimi digitalnimi tehnologijami do kakovostne hrane.
● Predstavitev dobrih praks iz tujine.
● Izkušnje iz terena pri uvajanju digitalnih tehnologij v kmetijstvu.
● Predstavitev posebnega modula, ki se bo uporabljal v hladilnicah in zagotavljal upočasnitev dihanja pridelka (zmanjševanje kisika) in omejevanje izhlapevanja notranje vode v zrak.
● Predstavitev preprostih tehničnih rešitev za podaljševanje svežine in obstojnosti sadja ter zelenjave.
● Predstavitev razvite komore, ki jo v okviru izvajanja praktičnih preizkusov na kmetijah uporabljamo za zbiranje velikih količin podatkov, ki jih bomo uporabili za razvoj napovedne analitike.
● Predstavitev uvajanja umetne inteligence v kmetijstvo (strojni vid in napovedna analitika)


  1. Srečanje 4. december 2024

Dr. Marinka Vovk – Okoljsko raziskovalni zavod.

  • Zakaj je nadzorovana in načrtovana uporaba FFS sredstev v kmetijstvu nujna?
  • Preprečevanje nastajanja odpadkov v kmetijstvu.
  • Ponovna uporaba izdelkov v kmetijski dejavnosti.
  • Predstavitev mednarodnega gibanja za zmanjševanja TGP »Brezmesni ponedeljek«  – prikaz izvajanja v Sloveniji.
  • Kako preprečiti nastajanje embalaže za enkratno uporabo.
  • Zelene stene za divje opraševalce v ruralnem okolju.
  • Cvetoči travniki za ohranjanje biodiverzitete.
  • Pomen ohranjanja in izboljševanja habitatnih tipov ter namen uvajanja finančnih ukrepov 1. in 2. stebra.

  1. Srečanje 18. december 2024

Dr. Tanja Guček– Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

  • Prepoznavanje rastlinskih bolezni in njihovih povzročiteljev.
  • Bolezni sadja in zelenjave.
  • Vpliv svetlobe valovne dolžine od 250 nm do 590 bm na rastlinske patogene.

Dr. Barbara Čeh  – Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije

  • Strokovno pravilno gnojenje za doseganje zdravega pridelka.
  • Zakaj je pomemben gnojilni načrt in kako z njim pripomoremo k ohranjanju narave.